image1 image2 image3
logo

Wie zijn wij

VZW Carolus Quinto is een project dat het doorgeven van historische nautische kennis en technieken aan jongeren als doelstelling heeft. Belangrijk is ook het creeren van een sportieve mentaliteit en groepsgeest, dit bereiken we door de Gentse kleuren te verdedigen in competitie met buitenlandse teams.

De bemanning van de Carolus is voornamelijk gerecruteerd uit de rangen van de Sea-Scouts "De Wilde Eend". Het zijn mensen die stuk voor stuk al heel wat nautische ervaring hebben, zowel op het vlak van roeien, als zeilen.

3De Carolus is, zoals elke Bantry Bay Yawl, een zeer arbeidsintensief schip. Zo hebben de masten geen verstaging. De vallen worden gebruikt als want. Wanneer het zeil van boord gewisseld wordt, moeten ze het zeil laten zakken, om de ra over te steken. Ook moet de val aan de overstaande zijde bevestigd worden, voor dat de schoten aangehaald worden en het zeil bol komt te staan. De timing is cruciaal, dus de bemanning moet perfect afgestemd zijn op elkaar.

Voor zowel de "Atlantic Challenge" als de "Défi des Jeunes Marins" moet de bemanning gemengd zijn. Dat deze crew al van jongsaf aan gewend is om met het andere geslacht 'opgescheept' te zitten, liet zich zien op de Défi 2000 in Douarnenez. Ze slaagden er in een meer dan behoorlijke vijfde plaats in de wacht te slepen, ondanks het feit dat de dag voor de wedstrijd het letterlijk de eerste keer was dat de zeilen van de Carolus werden gehesen. In 2002 werd de crew voor het eerst geconfronteerd met de bikkelharde concurrentie op de Atlantic Challenge in Maine (Amerika). Dat resulteerde in een tiende plaats. Maar in 2004 sloeg de Carolus genadeloos terug: een tweede plaats in Fishguard (Wales) en een eerste plaats in Toulon. Onze resultaten blijven jaar na jaar uitstekend. In 2012 wordt Carolus Quinto 5e in Ierland. Ook in 2013 zette de ploeg met een eerste plaats in Toulon een mooie prestatie neer.

Je moet minimum 15 en maximum 25 jaar zijn, om als jeune marin te mogen aantreden. Gelukkig telt de ploeg samen enkele decennia aan nautische ervaring, want bij de scouts hebben ze leren varen met alles wat maar drijft, van rubberboot tot tweemaster, van roeisloep tot motorboot.

Een ploeg bestaat uit 20 jongeren. Daaruit bemannen telkens dertien personen de boot. Er is een kernbemanning van tien voor de roeiproeven, en een van tien voor de zeilregatta's. Deze tien worden dan aangevuld met drie personen uit de andere kern, afhankelijk van de omstandigheden. Zo zal bij een zeilregatta met weinig wind de zeilkern aangevuld worden door 3 lichte roeiers, terwijl bij zwaar weer wat meer gewicht in de schaal zal geworpen worden.

team

 

Partners

avventura

gentsport

varen

vintagegeel

 

 

VVW gent

logo vanhee

sloeproeien

Inloggen crew

2015  Carolus Quinto